ΥΓΕΙΑ

Οι καλύτερες θέσεις ύπνου για τον πόνο στην πλάτη, τον αυχένα και τους ώμους

Το σώμα σας καταπονείται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Βάζετε ένταση στους συνδέσμους, τους μύες, τους ιστούς και τις αρθρώσεις σας. Ο ύπνος παρέχει την ευκαιρία στο σώμα να ανακάμψει.

Αλλά αν ξαπλώνετε σε μια στάση που διατηρεί την ένταση σε ορισμένα μέρη του σώματος ενώ κοιμάστε, τότε αυτή η αποκατάσταση δεν πραγματοποιείται όπως θα μπορούσε και θα έπρεπε.

Το πρόβλημα μεγαλώνει καθώς γερνάτε, καθώς ο χόνδρος ανάμεσα στις αρθρώσεις φθείρεται.

“Ο στόχος σας πρέπει να είναι να βρείτε μια ουδέτερη στάση όταν κοιμάστε. Η ιδέα είναι να αποφευχθεί το επιπλέον στρες στο σώμα. Πρέπει το σώμα σας να ξεκουράζεται πραγματικά όταν κοιμάστε”, λέει ο χειροπράκτης Andrew Bang.

Οι καλύτερες στάσεις ύπνου για πόνους στην πλάτη

Η καλή στάση του σώματος δεν είναι σημαντική μόνο όταν στέκεστε ή κάθεστε, λέει ο δρ. Bang. Είναι επίσης βασικό όταν είστε ξαπλωμένοι.

Η ευθυγράμμιση του κεφαλιού, των ώμων και των γοφών θέτει το σώμα σας σε μια ουδέτερη στάση που μειώνει το στρες σε αυτά τα σημεία. Στόχος σας πρέπει να είναι να βρείτε μια θέση που να διατηρεί και να υποστηρίζει τις φυσικές καμπύλες στην πλάτη και τον αυχένα σας.

Δείτε πώς:

Ύπνος στο πλάι

  • Προσπαθήστε να αποφύγετε να πιέζετε το πηγούνι σας. Αντίθετα, εστιάστε στη διατήρηση της φυσικής καμπύλης του αυχένα. Το μαξιλάρι σας πρέπει να είναι αρκετά παχύ ώστε να στηρίζει το κεφάλι και το λαιμό σας χωρίς να το αφήνετε να πέσει χαμηλά πάνω στο στρώμα.
  • Βάλτε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας για να αποτρέψετε το πάνω πόδι να πέσει προς τα εμπρός και να συστρέψει τον κορμό σας. Το μαξιλάρι λειτουργεί επίσης για να διατηρεί τους γοφούς και τη σπονδυλική σας στήλη ευθυγραμμισμένα.
  • Κρατήστε τους μηρούς σας ευθυγραμμισμένους με τον κορμό σας και λυγίστε ελαφρά τα γόνατά σας προς τα πίσω, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της πίεσης στο κάτω μέρος της πλάτης σας. Και το κεφάλι σας να κοιτάζει μπροστά.
  • Αποφύγετε την εμβρυική στάση ύπνου.

Ύπνος ανάσκελα

Εάν κοιμάστε ανάσκελα, βάλτε ένα μικρό μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας, λέει ο δρ. Bang. Αυτή η μικρή ανύψωση λειτουργεί καλά με τη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής σας στήλης και βοηθά στην απομάκρυνση της πίεσης από την πλάτη σας.

Για το μαξιλάρι σας, αναζητήστε ένα ύψος που κρατά το κεφάλι σας σε ουδέτερη θέση για να μειώσετε την πίεση στον αυχένα. Ένα πολύ χαμηλό μαξιλάρι θα στρέψει το σαγόνι σας να δείχνει προς το ταβάνι. Ένα πολύ ψηλό μαξιλάρι θα στρέψει το σαγόνι προς το στήθος σας.

Αποφύγετε να κοιμάστε μπρούμυτα

Το να ξαπλώνετε μπρούμυτα στο κρεβάτι σας μπορεί να σας φέρει σε μια άβολη θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ασκώντας πίεση στον αυχένα στο κάτω μέρος της πλάτης σας. “Όταν οι πελάτες μου έρχονται με πόνο και ξέρουν ότι σχετίζεται με τον ύπνο τους, συνήθως ο ύπνος μπρούμυτα είναι το πρόβλημά τους”, λέει ο Δρ Bang.

Λύσεις για ύπνο με πόνο στον ώμο

Εάν προσπαθείτε να αποφύγετε τον πόνο στον ώμο από τον ύπνο, η βαρύτητα δεν είναι φίλος σας. “Πρέπει να αποφεύγετε να βουλιάζει ο ώμος σας πάνω στο κρεβάτι. Τότε νιώθετε τον πόνο”.

Και δεν είναι δύσκολο. Το να ξαπλώνετε ανάσκελα, για παράδειγμα, μπορεί να αφήσει τον ώμο σας να βουλιάζει λίγο πάνω στο στρώμα. Αυτό αρκεί για να βάλει πίεση στην άρθρωση.

Η λύση για όσους κοιμούνται ανάσκελα; Ακουμπήστε το χέρι σας σε μια διπλωμένη κουβέρτα ή σε ένα χαμηλό μαξιλάρι για να στηρίξετε τον ώμο σας και να τον διατηρήσετε καλύτερα ευθυγραμμισμένο με το σώμα σας.

Εάν κοιμάστε στο πλάι με τον πονεμένο ώμο σας ψηλά, χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι (ή μαξιλάρια) για να κρατήσετε το χέρι σε ευθεία και πιο ουδέτερη θέση για να ελαχιστοποιήσετε την πίεση στην άρθρωση.

Ποιος τύπος στρώματος είναι καλύτερος;

Όχι πολύ μαλακό, ούτε πολύ σκληρό, αλλά σωστό στρώμα. Αυτό είναι συνήθως ένα στρώμα που χαρακτηρίζεται ως μέτριας/μεσαίας σταθερότητας.

Ωστόσο, θέλει προσοχή: Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν τις δικές τους μεθόδους για να αξιολογήσουν και να περιγράψουν τη σταθερότητα, καθώς δεν υπάρχουν καθορισμένα πρότυπα για τον κλάδο. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεσαίο στρώμα μιας εταιρείας μπορεί να αισθάνεται πολύ διαφορετικό από το μεσαίο στρώμα μιας άλλης.

Έτσι, όταν αγοράζετε ένα στρώμα, αφιερώστε χρόνο για να το δοκιμάσετε καλά σε έναν εκθεσιακό χώρο, για να δείτε αν σας φαίνεται σωστό.

Πόσο συχνά πρέπει να αντικαθιστάτε το στρώμα σας

Είναι δυνατό να αγοράσετε ένα στρώμα με εγγύηση 20 ή 30 ετών. Το προϊόν μπορεί μπορεί πράγματι να αντέξει τόσο πολύ. Ωστόσο, το ζήτημα είναι άλλο: Το σώμα σας μπορεί να αλλάξει πολύ μέσα σε μερικές δεκαετίες.

“Αυτό που χρειάζεστε από σε ένα στρώμα πιθανότατα θα αλλάξει όσο μεγαλώνετε. Αυτό που είναι σωστό για εσάς στα 30 σας μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για την 50χρονη ή 60χρονη εκδοχή του εαυτού σας”.

Δεδομένου αυτού, είναι καλύτερο να αλλάζετε στρώματα περίπου κάθε 8 έως 10 χρόνια, ειδικά εάν έχετε βιώσει σωματικές αλλαγές, όπως τραυματισμό ή σημαντική αύξηση ή απώλεια βάρους.

Πώς επιλέγουμε το σωστό μαξιλάρι

Θυμηθείτε την κατηγορία “αφρός μνήμης” όταν ψωνίζετε μαξιλάρια. Το υλικό που μοιάζει με σφουγγάρι διαμορφώνεται με βάση το σώμα σας, συνδυάζοντας την άνεση που επιθυμείτε με άφθονη υποστήριξη για το κεφάλι και τον αυχένα σας.

Όσο για άλλες επιλογές:

  • Τα πουπουλένια μαξιλάρια προσφέρουν ελάχιστη υποστήριξη για το κεφάλι και τον αυχένα σας. Δεν διατηρούν το σχήμα τους και μέχρι το πρωί δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα κάτω από το κεφάλι σας για να το στηρίζει.
  • Τα συνθετικά μαξιλάρια τείνουν να “πέφτουν” γρήγορα: “Χάνουν την… αφρατοσύνη τους σε σημείο που δεν λαμβάνετε την υποστήριξη που πραγματικά χρειάζεστε. Δεν είναι όσο ανθεκτικά πρέπει”, λέει ο δρ. Bang.

Όποια επιλογή κι αν κάνετε, ωστόσο, προσέξτε να βεβαιωθείτε ότι το μαξιλάρι διατηρεί το σχήμα και τη στήριξή του. Τα μαξιλάρια αφρού μνήμης μπορούν να διαρκέσουν έως και τρία χρόνια.

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org

φωτό: iStock

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος