ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Δημήτρη Χαρίτου στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2022

Ομιλία Δημήτρη Χαρίτου στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2022

  • Ο Προϋπολογισμός δεν απαντά στις μεγάλες ανάγκες που δημιουργούν η πανδημία και η ακρίβεια
  • Η κυβέρνηση στη Θράκη μέσω της Διακομματικής Επιτροπής «πουλάει» ευχές, ανέξοδες υποσχέσεις για έργα χωρίς αντίκρισμα στο Ταμείο Ανάκαμψης ή άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία
  • Μειωμένες κατά 820 εκατ. οι δαπάνες για την υγεία, τα 280 από αυτά θα λείψουν από τα Νοσοκομεία, όπως το Νοσοκομείο Κομοτηνής που λειτουργεί οριακά
  • Αγνοούνται από τον Προϋπολογισμό οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα και μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, χωρίς στήριξη μέσα στην κρίση

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου στην ομιλία του σήμερα στη Βουλή στη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2022 άσκησε έντονη κριτική στις πολιτικές της κυβέρνησης που δεν απαντούν στα δυο μεγάλα μέτωπα της πανδημίας και της ακρίβειας.

Αναφερόμενος στην ομιλία του υπουργού Οικονομικών είπε «Ο υπουργός οικονομικών μιλώντας το πρώτο βράδυ παρουσίασε μια ειδυλλιακή εικόνα της κατάστασης. Η ανεργία είπε μειώθηκε, έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη, όταν σε κάθε οικογένεια ένα ή δυο παιδιά αναζητούν μάταια εργασία. Η φτώχεια είπε έχει συρρικνωθεί, αυξήθηκε το διαθέσιμο εισόδημα, όταν την ίδια στιγμή τα νοικοκυριά αγκομαχούν να βγάλουν το μήνα! Ότι αυξήθηκαν οι καταθέσεις κατά 500 εκατ., χωρίς να πει ποιων οι λογαριασμοί φούσκωσαν. Δικαιολογημένα κάθε καλόπιστος θα αναρωτιέται ή ο υπουργός απευθύνεται σε πολίτες κάποιας άλλης χώρας ή κοινώς μας εμπαίζει».

Ο κος Χαρίτου συνέχισε λέγοντας πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός κοροϊδεύει τους πολίτες όταν είχε στα χέρια του τη μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα. «Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που ο κόσμος ζει στην αβεβαιότητα της πανδημίας. Αντιλαμβάνεται τη διεθνή διάσταση της, αλλά καταλαβαίνει πολύ καλά ότι αποτύχατε όταν έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά εκατ. κατοίκων στην Ευρώπη. Αφήσατε την χώρα υγειονομικά ανοχύρωτη και τώρα που ήρθε στο φως η μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα ο βασιλιάς είναι γυμνός. Αποκαλύφθηκαν τα ψεύδη που συνειδητά έλεγε ο πρωθυπουργός για τους θανάτους χιλιάδων συμπολιτών μας, ενώ όφειλε από τη θέση του να γνωρίζει τα αποτελέσματα της μελέτης και την αλήθεια. Αναρωτιέμαι σε πια χώρα της Ευρώπης θα μπορούσε να σταθεί ένας πρωθυπουργός που ψεύδεται κατά αυτόν τον τρόπο»;

Μιλώντας για τον Προϋπολογισμό ο βουλευτής Ροδόπης τόνισε: «Πώς απαντά στα δυο μεγάλα μέτωπα της πανδημίας και της ακρίβειας ο φετινός προϋπολογισμός που συμπυκνώνει τις πολιτικές που θα ασκηθούν;

Κηρύξατε ουσιαστικά το τέλος της πανδημίας μόνο και μόνο για να δικαιολογήσετε τη μείωση κατά 820 εκατ. στον προϋπολογισμό τις δαπάνες για την υγεία, τα 280 από αυτά θα λείψουν από τα Νοσοκομεία. Στο Νοσοκομείο Κομοτηνής η μονάδα no COVID της ΜΕΘ για όλη την Περιφέρεια λειτουργεί οριακά με υποβαθμισμένες υπηρεσίες παρά την προσπάθεια των υγειονομικών, το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες κλινικές. Χρόνιες παθήσεις, περιστατικά που χρειάζονται επέμβαση παραπέμπονται σε βάθος χρόνου, στην πραγματικότητα ωθούνται στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή είναι η ανομολόγητη επιδίωξη σας, φάνηκε άλλωστε όταν μεσούσης της πανδημίας μεταβάλατε τον χαρακτήρα του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής-Σταύρος Νιάρχος και από ΝΠΔΔ το μετατρέψατε σε Ιδιωτικού δικαίου».

Ο βουλευτής στην συνέχεια αναφέρθηκε στις τεκμηριωμένες και αναπτυξιακού χαρακτήρα προτάσεις που επανειλημμένα έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ για την υπέρβαση της κρίσης και για να αντιμετωπιστεί το «τσουνάμι» της ακρίβειας που πλήττει την χώρα:

«Τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό για την πλειοψηφία της κοινωνίας και την πραγματική οικονομία μόνο ως ληγμένες ασπιρίνες μπορούν να χαρακτηριστούν. Για σας το τσουνάμι της ακρίβειας είναι παροδικό σύννεφο και όχι η εκδήλωση της καταιγίδας, που έρχεται για την πλειοψηφία της κοινωνίας, ιδιαίτερα τους νέους μας, ακρίβεια που ήδη συρρικνώνει εισοδήματα, σαρώνει τζίρους και θα διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Αντί να αυξήσετε τον κατώτατο μισθό τώρα στα 800€ επιμένετε στη ντροπιαστική αύξηση από 1/1 σε 13 € το μήνα, δηλαδή 50 λεπτά τη ημέρα.

Σε ποια εργοδοτικά συμφέροντα έχετε δεσμευθεί και αθετείτε την υπόσχεση σας για διπλάσια αύξηση του μισθού σε σχέση με το ποσοστό της ανάπτυξης;

Αντί της 13ης σύνταξης που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ και εσείς καταργήσατε δίνετε για φέτος μόνο το βοήθημα των 250 € που εξανεμίστηκε ήδη από την ακρίβεια.

Μειώνετε κατά 1,7 δις € τις δαπάνες για τις αναγκαίες σήμερα κοινωνικές πολιτικές.

Αγνοούνται από τον προϋπολογισμό, είναι αόρατοι, οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι μας. Οι μικροί ιδιαίτερα παραγωγοί που είναι η πλειοψηφία και στη Ροδόπη.

Οι αγρότες έπαθαν σοκ βλέποντας διπλάσιους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ από πέρυσι λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής. Λογαριασμός με 265 € η χρέωση ρεύματος 346,95 € η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Εκτινάχθηκε κατακόρυφα το κόστος παραγωγής στην ενέργεια και στα αγροτικά εφόδια. Ράλι κάνουν οι τιμές των λιπασμάτων 265€ είχε πέρυσι ο τόνος της νιτρικής αμμωνίας 775 € φέτος σχεδόν τριπλασιάστηκε και μιλάμε για την χονδρική. Ένα σακί λίπασμα που θα χρειαστούν τον άλλο μήνα οι αγρότες αναλογεί σε πάνω από 200 κιλά σιτάρι.

Αν δεν υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους μικρούς παραγωγούς, αν δε μειωθεί ο ειδικός φόρος στα καύσιμα, αν δεν επιστρέψετε σε όλους τους αγρότες την παρακράτηση, αν δε μειωθεί  το αγροτικό ρεύμα, θα μείνουν χωράφια άσπαρτα.

Η αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών, που λέει ο υπουργός, θα μείνουν όνειρα θερινής νυκτός.

Ακόμη περιμένουν οι ελαιοπαραγωγοί που επλήγησαν από πρώιμους παγετούς για να αποζημιωθούν. Το ίδιο και οι καπνοπαραγωγοί που υποσχεθήκατε να τους δώσετε έκτακτη ενίσχυση.

Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό στήριξης της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας που ασφυκτιά μέσα στην πανδημία με μειωμένη την καταναλωτική ζήτηση χωρίς ρευστότητα και αποκλεισμένη από το τραπεζικό δανεισμό.

Τι έχετε να πείτε σε όλους αυτούς που τους αποκλείσατε ουσιαστικά από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης των 12,8 δις €;

Σας καταθέσαμε ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων για τη στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά εσείς δεν ακούτε».

Ο βουλευτής στάθηκε με έμφαση στα θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και ιδιαίτερα όσα αφορούν τη Ροδόπη και τη Θράκη:

«Αποκλείσατε την περιφερειακή ανάπτυξη από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Αντί να μειωθούν θα διευρυνθούν οι περιφερειακές ανισότητες, θα ανοίξει και άλλο η ψαλίδα στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε βάρος της περιφέρειας.

Στη Θράκη μέσω της Διακομματικής Επιτροπής «πουλάτε» ευχές, ανέξοδες υποσχέσεις για έργα χωρίς να έχουν κανένα αντίκρισμα στους πόρους του Ταμείου ανάκαμψης ή σε αλλά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Πρότυπο ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα υποσχόταν ο κ Μητσοτάκης ότι θα γίνει η Ροδόπη, σε κακέκτυπο της χώρας τη μετατρέπετε. Τι έγινε με τη βιομηχανία ΣΕΛΜΑΝ, το συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί πέρυσι τον Μάρτη ότι όπου να’ ναι ανοίγουν. Τι γίνεται με τα στεγαστικά δάνεια των παλιννοστούντων ομογενών για τα οποία τράπεζες εκδίδουν διαταγές πληρωμών;

Επανειλημμένα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου ζήτησα την κατασκευή του αρδευτικού έργου του φράγματος του Κομψάτου με την ένταξη του στο Ταμείο Ανάκαμψης. Εσείς κάνετε πως δεν ακούτε».

Ο βουλευτής κατέληξε λέγοντας «ο προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται στις μεγάλες κοινωνικές ανάγκες, ούτε στο στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης για όλους. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα εναλλακτικό προοδευτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Σήμερα η ανάγκη αυτή γίνεται υπόθεση των κοινωνικών δυνάμεων που θέλουν και διεκδικούν την πολιτική αλλαγή, για να ξαναέρθει η ελπίδα στην κοινωνία  και η προοπτική στον τόπο μας».

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος