ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περιοδεία του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές της Αλεξανδρούπολης

Σε περιοχές της Αλεξανδρούπολης που χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες της Δευτέρας στον Έβρο περιόδευσε την Τρίτη, κλιμάκιο του ΚΚΕ. Συμμετείχε ο γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ Διονύσης Κλάδης και ο βουλευτής του Κόμματος Λεωνίδας Στολτίδης.

Το κλιμάκιο επισκέφθηκε τους οικισμούς του Απαλού και της Άνθειας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ενώ συναντήθηκε και με την διοίκηση του Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος» και το σωματείο εργαζομένων του αεροδρομίου. Στο πλαίσιο της περιοδείας, πραγματοποιήθηκε επίσης και σύντομη επίσκεψη στον Πυροσβεστικό Σταθμό Αλεξανδρούπολης, όπου το κλιμάκιο του ΚΚΕ μετέφερε τα συλλυπητήριά στους συναδέλφους του 46χρονου πυροσβέστη, πατέρα 3 παιδιών που έχασε άδικα τη ζωή του εν ώρα υπηρεσίας.

Η σωρός του πυροσβέστη, βρέθηκε από συναδέλφους του σε απόσταση 400 μέτρων, κοντά στο αεροδρόμιο, αφού παρασύρθηκε από τα νερά υπερχειλισμένου ρέματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε βγει από το όχημά του, μαζί με τους συναδέλφους του λόγω υποχώρησης του οδοστρώματος.

Κατά την διάρκεια της έντονης βροχόπτωσης, οι άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος κλήθηκαν σε 66 περιπτώσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων και παροχές βοηθείας στον Έβρο, πραγματοποιώντας τουλάχιστον 16 απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Συνθήκες «τέλειας καταιγίδας» στον Έβρο
Το κορεσμένο έδαφος από τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν βαριά τον Έβρο στις 12 Γενάρη σε συνδυασμό με τις μεγάλες πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού και φυσικά την τεράστια έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης σε όλο το μήκος του νομού, οδήγησαν τους κατοίκους στο να μετρούν ξανά τις ζημιές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία πριν καλά-καλά προλάβουν να ορθοποδήσουν. Ιδιαίτερα προβλήματα σημειώθηκαν στις περιοχές του Απαλού, της Άνθειας και της Μαϊστρου του Δήμου Αλεξανδρούπολης, όπως και σε Λυκόφη, Κορνοφωλιά και Κισσάριο στον Δήμο Σουφλίου.

Περίπου οι ίδιες δηλαδή περιοχές που μέτρησαν βαριές πληγές σε καλλιέργειες, σπίτια, οικοσκευές και καταστήματα αλλά και δημόσιες υποδομές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του νηπιαγωγείου Απαλού, όπου ενώ την προηγούμενη φορά τα παιδιά είχαν απεγκλωβιστεί με μπουλντόζα (!) δεν προχώρησε καμία ενέργεια στην περιοχή, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν εκεί ξανά.

Εκτεταμένες είναι και οι ζημιές που υπέστη το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, καθώς τα νερά προκάλεσαν βλάβες σε τεχνικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, ενώ κατέστρεψαν ένα συνεργείο αεροσκαφών που βρίσκεται εντός του αεροδρομίου. Στη συνάντησή του με το κλιμάκιο του Κόμματος, ο αερολιμενάρχης, Στέλιος Ζαντανίδης τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη χορήγησης έκτακτης επιχορήγησης για την αποκατάσταση ζημιών στο αεροδρόμιο, ενώ επίσης σημείωσε πως όσες ενέργειες και αν προχωρήσουν στο αεροδρόμιο για να μην επαναληφθούν πλημμύρες, αυτές θα είναι ημίμετρα εάν δεν πραγματοποιηθεί συνολική διευθέτηση ρεμάτων στην περιοχή από τις αρμόδιες αρχές.

Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της περιοδείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης ανέφερε πως από την παρέμβαση του κλιμακίου διαπιστώθηκε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ότι όσο ο λαός συνεχίζει να ανέχεται μια αντιλαϊκή πολιτική που υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή όπως του εργαζόμενου πυροσβέστη, την ασφάλεια των παιδιών στα σχολεία που κινδύνευσαν, την καταστροφή καλλιεργειών και ζωικού κεφαλαίου, της λαϊκής περιουσίας, των σοβαρών υποδομών αλλά και βασικών οδικών αρτηριών ως κόστος, τόσο μεγαλύτερα δεινά τους εξασφαλίζει η από εδώ και πέρα κατάσταση. Τόνισε πως σήμερα υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνικές δυνατότητες για να αποτραπούν αντίστοιχα φαινόμενα που θίγουν τα λαϊκά συμφέροντα, εφόσον οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα τα διεκδικήσουν και τα επιβάλλουν. Τέλος, πρόσθεσε πως το ΚΚΕ θα απαιτήσει σε κάθε επίπεδο, από την Βουλή έως και την τοπική διοίκηση την άμεση και ολοκληρωτική καταγραφή και αποζημίωση όλων των πληγέντων, όπως και την εκπόνηση μελετών και έργων συνολικής αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής.

Φόβος για άνοδο της στάθμης των ποταμών
Η ανησυχία συνεχίζει να επικρατεί στον Έβρο, καθώς έχει ανοίξει το φράγμα του Ιβαήλογκραντ στην Βουλγαρία, και αναμένονται τεράστιες ποσότητες νερού αρχικά στον Άρδα και στη συνέχεια στον ποταμό Έβρο, δημιουργώντας μεγάλο κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων. Οι δήμοι Ορεστιάδας και Σουφλίου καλούν τους κατοίκους να μην πλησιάζουν τους ποταμούς και τα αναχώματά τους και να απομακρύνουν έγκαιρα κάθε είδους ζωϊκό κεφάλαιο, μηχανήματα και εργαλεία από τις παρέβριες και παράδριες περιοχές. Προς το παρόν, η στάθμη του Ερυθροπόταμου παραμένει οριακά κάτω από το όριο επιφυλακής, ενώ οι εκτιμάται πως δεν θα προκληθούν απότομες μεταβολές από τους όγκους υδάτων που φτάνουν από την Βουλγαρία

Παράλληλα, η ΔΕΥΑ Διδυμοτείχου καλεί τους κατοίκους του Διδυμοτείχου αλλά και των κοινοτήτων Σοφικού, Ασημένιου, Πυθίου, Ρηγίου, Πετράδων, Πραγγίου, Ισαακίου και Ελληνοχωρίου να αποφύγουν την πόση του νερού του δικτύου ύδρευσης, καθώς λόγω των έντονων βροχοπτώσεων παρατηρήθηκε θολότητα του νερού και συνιστάται η χρήση του να περιοριστεί μόνο για άλλες βασικές ανάγκες και όχι για ανθρώπινη κατανάλωση.

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος