ΥΓΕΙΑ

Ποιο τρόφιμο είναι πιο αποτελεσματικό αντιβηχικό από τα φάρμακα

Cup of tea with pouring honey and lemon. Grey background.

Την επόμενη φορά που θα παρουσιάσετε βήχα, μην βιαστείτε να πάρετε φάρμακα. Πιείτε πρώτα ένα ζεστό ρόφημα με μέλι. Μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο αποτελεσματικά θα τον καταστείλει, λένε επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να καταπραΰνει ταυτοχρόνως και άλλα συμπτώματα των ιώσεων του αναπνευστικού. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το «μπούκωμα» (ρινική συμφόρηση) και ο πονόλαιμος. Και αυτό, διότι το μέλι είναι πιο αποτελεσματικό απ’ ό,τι τα υπάρχοντα φάρμακα, σύμφωνα με νέα, συνδυασμένη ανάλυση που πραγματοποίησαν.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Evidence Based Medicine. Όπως γράφουν οι ερευνητές, οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (κοινώς: ιώσεις) είναι ο συνηθέστερος λόγος για τον οποίο παίρνουμε αντιβιοτικά. Δεδομένου όμως ότι οι ιώσεις του αναπνευστικού προκαλούνται από… ιούς, «τα αντιβιοτικά είναι ταυτοχρόνως αναποτελεσματικά και ακατάλληλα», επισημαίνουν.

Το μέλι είναι ένα τρόφιμο που χρόνια τώρα χρησιμοποιούν μικροί και μεγάλοι για να «μαλακώσουν» τα συμπτώματα των ιώσεων τους, ιδίως τον βήχα. Παρότι όμως η αξία του στα παιδιά ηλικίας ΑΝΩ του 1 έτους είναι τεκμηριωμένη, στους ενήλικες τα στοιχεία δεν είχαν επανεξεταστεί συνδυαστικά.

Η νέα μελέτη

Έτσι, οι επιστήμονες της Οξφόρδης αναζήτησαν στην ιατρική βιβλιογραφία όλες τις μελέτες στις οποίες έχει συγκριθεί το μέλι και διαλύματα που το περιέχουν με:

  • Αντισταμινικά
  • Αποχρεμπτικά
  • Αντιβηχικά
  • Παυσίπονα φάρμακα

Βρήκαν 14 κλινικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 1.761 εθελοντές όλων των ηλικιών. Η συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) των στοιχείων έδειξε ότι το μέλι ήταν πιο αποτελεσματικό από αυτά στη βελτίωση των συμπτωμάτων των ιώσεων. Τα μεγαλύτερα οφέλη παρατηρήθηκαν όσον αφορά τη συχνότητα και τη σοβαρότητα του βήχα. Δύο από τις μελέτες, όμως έδειξαν ότι με τη βοήθειά του τα συμπτώματα των ιώσεων διαρκούσαν 1-2 ημέρες λιγότερο.

Ωστόσο οι ερευνητές τονίζουν ότι το μέλι είναι μία πολύπλοκο και όχι ομοιόμορφη ουσία. Επομένως, μπορεί να έχει σημασία το είδος και η ποιότητα αυτού που θα χρησιμοποιήσουν οι ασθενείς. Επιπλέον, πρέπει να διεξαχθούν και άλλες μελέτες, στις οποίες θα συγκριθεί με εικονικές ουσίες (placebo) για να επαληθευτούν τα ευρήματα.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν, μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση όταν οι γιατροί θέλουν να συστήσουν κάτι ασφαλές και αποτελεσματικό για τα συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού.

Όχι στα μωρά

Σημειώνεται ότι το μέλι δεν ενδείκνυται για παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους, διότι υπάρχει κίνδυνος αλλαντίασης. Η αλλαντίαση είναι μία πολύ σοβαρή ασθένεια. Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας, μπορεί να αναπτυχθεί στα βρέφη εάν το μέλι περιέχει βακτήρια που παράγουν τοξίνες στο έντερό τους.

https://www.iatropedia.gr/

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος