ΔΙΑΦΟΡΑ

Πώς θα ήταν σήμερα τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου (εικόνες με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης)

Με εξαίρεση την μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας, τα υπόλοιπα 6 από τα 7 αρχαία θαύματα του κόσμου έχουν καταστραφεί εδώ και πολλούς αιώνες από τους πολέμους και τις φυσικές καταστροφές που έχουν πλήξει τον πλανήτη μας.

Πολλοί επιστήμονες έχουν προσπαθήσει ανά τα χρόνια να φανταστούν πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν κατά τη σύγχρονη εποχή αυτά τα μνημεία, εάν η ανθρωπότητα είχε καταφέρει να τα διατηρήσει μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, τα πρόσφατα άλματα της τεχνολογίας έχουν καταστήσει την τεχνητή νοημοσύνη ικανή, ώστε να μας βοηθήσει να οραματιστούμε πώς θα έμοιαζαν τα 7 θαύματα του κόσμου αν είχαν παραμείνει ανέγγιχτα μέχρι τον 21ο αιώνα. Ζητήσαμε, λοιπόν, από την γεννήτρια εικόνων Midjourney να μας βοηθήσει στο έργο αυτό και οι εικόνες που παρήγαγε σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα είναι εντυπωσιακές.

Ο Κολοσσός της Ρόδου

Με ύψος που ξεπερνούσε τα 30 μέτρα, το μεγαλοπρεπές άγαλμα που έστεκε πάνω από το λιμάνι της Ρόδου και «καλωσόριζε» τα διερχόμενα πλοία, θεωρείται μέχρι και σήμερα ως ένα από τα πιο συγκλονιστικά επιτεύγματα της μηχανικής επιστήμης. Ο Κολοσσός της Ρόδου αποτελείτο από μπρούντζο και απεικόνιζε τον θεό του Ήλιο, ενώ η κατασκευή του διήρκησε περίπου 12 χρόνια.

Δυστυχώς, το συγκεκριμένο θαύμα δεν επιβίωσε για πάνω από έναν αιώνα, καθώς ένας μεγάλος σεισμός προκάλεσε την κατάρρευσή του, περίπου το 225 π.χ., σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Britannica.

Η μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας

Το μοναδικό θαύμα του αρχαίου κόσμου που παραμένει ζωντανό βρίσκεται στην Αίγυπτο και αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς τουριστικές ατραξιόν του πλανήτη ήδη από την εποχή του Ηροδότου, τον 4ο αιώνα π.Χ., μέχρι και σήμερα. Οι σκλάβοι του φαραώ Χέοπα πέρασαν πάνω από 20 χρόνια τοποθετώντας στη σειρά πλίνθους που ζύγιζαν έως και 2,5 τόνους ο καθένας, για να κατασκευάσουν την διάσημη πυραμίδα.

Η παρακάτω εικόνα που δημιούργησε το Midjourney αναπαριστά την πυραμίδα όπως θα ήταν στην αρχική της μορφή, συμπεριλαμβάνοντας την λαμπερή, κάτασπρη κορυφή από ασβεστόλιθο, που έχει χαθεί μέσα στους αιώνες.

Οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας

Οι μόνες ενδείξεις που έχουμε σχετικά με την ύπαρξη των κρεμαστών κήπων της Βαβυλώνας βρίσκονται σε αρχαία συγγράμματα, τα οποία πολλές φορές φαίνεται να διαφωνούν μεταξύ τους. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, οι κήποι δημιουργήθηκαν τον 6ο αιώνα π.Χ. με εντολή του Βαβυλώνιου αυτοκράτορα Ναβουχοδονόσορ Β, προς τιμήν της συζύγου του.

Παρόλα αυτά, κανένα από τα διασωσμένα γραπτά του αυτοκράτορα αλλά ούτε και της συζύγου του, Αμύτιδος, δεν κάνουν κάποια αναφορά στους κήπους. Εάν η κατάφυτη αυτή όαση πράγματι υπήρχε, λέγεται ότι βρισκόταν περίπου 80 χιλιόμετρα της Βαγδάτης, στο Ιράν και καταστράφηκε το 539 με την κατάκτηση της αχαιμενιδικής αυτοκρατορίας.

Ο μύθος λέει ότι στους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας υπήρχαν βεράντες ύψους 20 μέτρων με σπάνια φυτά, εντυπωσιακοί καταρράκτες και λουλούδια που επέπλεαν.

Το άγαλμα του Δία στην Ολυμπία

Σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν το άγαλμα της Αθηνάς που είχαν φιλοτεχνήσει οι Αθηναίοι, οι κάτοικοι της Ολυμπίας αποφάσισαν να χτίσουν ένα άγαλμα που θα απεικόνισε τον πατέρα του δωδεκάθεου. Το άγαλμα του Δία στην Ολυμπία ξεπερνούσε τα 12 μέτρα και ήταν κατασκευασμένο από ελεφαντοστό, καθισμένο μπροστά από έναν ευάερο ναό.

Σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, το γιγάντιο άγαλμα καταστράφηκε γύρω στο 426 μ.Χ. Υπάρχουν δύο εκδοχές που εξηγούν την καταστροφή του: κάποιοι θεωρούν ότι μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο και κάηκε κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς ] το 426 μ.Χ., ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι το άγαλμα παρέμεινε στον ναό, όπου και καταστράφηκε κατά τη διάρκεια πυρπόλησής του.

Ο φάρος της Αλεξάνδρειας

Ο πιο διάσημος φάρος της αρχαιότητας ξεπερνούσε τα 100 μέτρα στη νησίδα Φάρος, στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου. Επρόκειτο για ένα πολύ περίπλοκο οικοδόμημα που κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. από τον Μικρασιάτη αρχιτέκτονα Σώστρατο τον Κνίδιο και παρέμεινε σε λειτουργία ως την πλήρη καταστροφή του από δύο σεισμούς τον 14ο αιώνα μ.Χ.

Το μαυσωλείο της Αλικαρνασσού

Το μαυσωλείο της Αλικαρνασσού χτίστηκε για να φυλαχθεί το σώμα του σατράπη της Καρίας (νοτιοδυτικά παράλια της Μικράς Ασίας) Μαύσωλου και της συζύγου του, Αρτεμισίας. Σχεδιάστηκε από τους Έλληνες αρχιτέκτονες, Σάτυρος και Πύθεος και κατασκευάστηκε από μάρμαρο Πεντέλης, ενώ υπολογίζεται ότι το ύψος του ξεπερνούσε τα 45 μέτρα.

Θεωρείται ότι το λευκό αυτό κτήριο ήταν τόσο εντυπωσιακό, που το όνομα του Μαυσώλου χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για να περιγράψει μεγάλα ταφικά μνημεία (μαυσωλείο). Θεωρείται ότι κατασκευάστηκε κατά το 350 π.Χ. και ότι καταστράφηκε από τους αλλεπάλληλους σεισμούς που έλαβαν χώρα τον 13ο αιώνα μ.Χ.

Ο ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο

Ο ναός της θεάς του κυνηγιού και των Δασών, Αρτέμιδος, χτίστηκε και καταστράφηκε τρεις φορές, με την πρώτη κατασκευή του να σημειώθηκε περί το 440 π.Χ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι χρειάστηκαν 120 χρόνια για να αποπερατωθεί ενώ είχε αρχικά ξεκινήσει από τον βασιλιά της Λυδίας, Κροίσο. Η λατρεία της θεάς στην πόλη, ξεκίνησε από τις Αφρικανές Αμαζόνες όταν κατέλαβαν την Έφεσο και έστησαν εκεί το πρώτο ξόανο και έκαναν θυσίες και χορούς.

Ο πρώτος τον κατέστρεψε ο Ηρόστρατος, ένας κατά τα άλλα άγνωστος άνδρας, ο οποίος λέγεται ότι το έκαψε με σκοπό να απαθανατιστεί το όνομά τους. Έπειτα, ήρθαν οι Γότθοι, οι οποίοι στο πέρασμά τους κατέστρεψαν την πόλη και στο τέλος μια ομάδα φανατικών χριστιανών διέλυσαν σχεδόν ολοσχερώς τον άλλοτε μεγαλοπρεπή ναό στις αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ.

Πηγή: ieidiseis.gr

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος