ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσωρινή σύνταξη: Τον Απρίλιο σε 70.000 δικαιούχους – Πώς θα γίνονται οι διασταυρώσεις για την καταβολή

Της Αργυρώς Μαυρούλη

Σε νέα παράταση, τουλάχιστον δύο μηνών, στην καταβολή των αναδρομικών ποσών σε 190.000 συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και σε περίπου 30.000 συνταξιούχους που εργάζονται αναμένεται να οδηγήσει η απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη να καταβάλει σε περισσότερους από 70.000 συνταξιούχους προσωρινή σύνταξη στο ύψος της εθνικής σύνταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας είναι πλέον η καταβολή συντάξεων σε ασφαλισμένους με μηδενικό εισόδημα, οι οποίοι βρίσκονται σε αναμονή έκδοσης της σύνταξής τους ακόμη και πάνω από 4 χρόνια. Εντός των επόμενων εβδομάδων, η διοίκηση του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) και η ειδική ομάδα έργου με επικεφαλής τον project manager Μιχάλη Κεφαλογιάννη θα επικεντρωθούν στην ενεργοποίηση της πλατφόρμας, προκειμένου να ξεκινήσουν να υποβάλλουν αιτήσεις περίπου 100.000 συνταξιούχοι που σήμερα δεν λαμβάνουν ούτε προσωρινή σύνταξη.

Στην αίτησή τους οι ασφαλισμένοι θα καταχωρίζουν το ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού τους, προκειμένου να γίνει η επεξεργασία των στοιχείων τους και στη συνέχεια να τους καταβληθεί το ποσό της εθνικής σύνταξης, για όλους τους μήνες της αναμονής. Τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, οι ασφαλισμένοι θα λάβουν προσωρινή σύνταξη στο ύψος της εθνικής σύνταξης από 345,60 ευρώ για 15 έτη ασφάλισης έως 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης και πάνω, ανάλογα με τα έτη ασφάλισής τους. Το υπουργείο Εργασίας θα καταβάλει το ποσό της εθνικής σύνταξης αναδρομικά για τους μήνες αναμονής. Σύμφωνα με τις οδηγίες από το υπουργείο Εργασίας, οι διασταυρώσεις για την καταβολή της εθνικής σύνταξης και των αναδρομικών ποσών θα γίνονται ως εξής:

– Για τους άνω των 67 ετών η καταβολή θα γίνεται βάσει των ετών ασφάλισης από 15 έως 20 έτη, σύμφωνα με όσα έχουν δηλωθεί στην αίτηση συνταξιοδότησης. Το ποσό που θα προκύπτει θα πολλαπλασιάζεται με τους μήνες που βρίσκονται σε αναμονή οι δικαιούχοι.

– Για όσους είναι μεταξύ 62 και 67 ετών θα πραγματοποιείται επιπλέον ηλεκτρονικός έλεγχος για τη θεμελίωση του ασφαλιστικού δικαιώματος.

– Για τους κάτω των 62 θα πραγματοποιείται διεξοδικότερος έλεγχος για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ταυτόχρονα, σε όλες τις περιπτώσεις θα πραγματοποιείται έλεγχος για τυχόν οφειλές των ασφαλισμένων, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενιαία βάση δεδομένων για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης (μισθωτός και ελεύθερος επαγγελματίας). Ακόμη, θα γίνεται έλεγχος 40ετούς παραμονής στη χώρα.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος