ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

Πρόταση Πέτροβιτς για την υιοθέτηση της Νίκης της Σαμοθράκης ως νέου λογότυπου της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

O Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς πρότεινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας – Θράκης, η “Νίκη της Σαμοθράκης” να αντικαταστήσει το υπάρχον λογότυπο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, αναδεικνύοντας και ενισχύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας.

Στην εισήγησή του προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ο κ. Πέτροβιτς αναφέρει:

«Εισηγούμαστε την υιοθέτηση της Νίκης της Σαμοθράκης ως νέου λογότυπου για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, σε αντικατάσταση του ανθέμιου από ακρωτήριο (ακροκέραμο) που χρησιμοποιείται έως και σήμερα.

Η Νίκη της Σαμοθράκης είναι το σύμβολο που εμπεριέχει όλα όσα αναφέρονται στις παραγράφους 7, 8 στα έχοντας υπόψη.

H Νίκη στην ελληνική μυθολογία είναι η φτερωτή θεά που συμβολίζει ακριβώς αυτό: τη νίκη, τον θρίαμβο, την επιτυχία του στόχου και την αναγνώριση. Εκπορεύεται από το Θείο και ταυτόχρονα οδηγεί στην αποθέωση. Στην αρχαία Ελλάδα γρήγορα προσωποποιήθηκε η έννοιά της και η μορφή της αποτυπώθηκε σε νομίσματα, αγάλματα, αγγεία, ψηφιδωτά και άλλα έργα τέχνης. Στο πέρασμα των αιώνων και ανάλογα με τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες, έπαιρνε την ξεχωριστή θέση που της άξιζε. Στη Ρώμη η θεά Νίκη ονομάστηκε Victoria και έγινε το σύμβολο της αυτοκρατορικής εξουσίας. Η λατρεία της επικράτησε μέχρι και την έλευση του χριστιανισμού, η συμβολική της έννοια όμως χρησιμοποιήθηκε ακόμη και στους βυζαντινούς χρόνους, για να εκφράσει όχι μόνο την αυτοκρατορική και στρατιωτική ισχύ, αλλά ακόμη την επικράτηση του χριστιανισμού έναντι της ειδωλολατρίας και τη νίκη επί του θανάτου.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής αρχαιότητας που απεικονίζουν τη θεά Νίκη και είχαμε την τύχη να βρεθεί στον τόπο μας, είναι η Νίκη της Σαμοθράκης, το γνωστό ελληνιστικό γλυπτό του 2ου π.Χ. αιώνα από παριανό μάρμαρο, που βρέθηκε στη Σαμοθράκη το 1863 και μεταφέρθηκε κατακερματισμένο στο Μουσείο του Λούβρου, αποτελώντας έκτοτε ένα από τα εμβληματικότερα εκθέματά του, με παγκόσμια αναγνώριση.

Η φτερωτή θεά Νίκη παρουσιάζεται να κατεβαίνει από τον ουρανό για να αναγγείλει τη νίκη στον στόλο που κέρδισε τη μάχη. Αναπαριστάνεται τη στιγμή ακριβώς της προσγείωσής της στην πλώρη του πλοίου, ενάντια στον δυνατό άνεμο που κάνει τα ενδύματά της να κυματίζουν. Τα δυνατά φτερά της μοιάζουν αληθινά και έτοιμα να την απογειώσουν ξανά.

Αυτό το σύμβολο ταιριάζει στην Περιφέρειά μας. Μια Περιφέρεια που αγωνίζεται να υπερκεράσει τις δυσκολίες και να διαπρέψει».

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, αποφασίσθηκε να προηγηθεί διαβούλευση με προτάσεις και εφόσον επιλεγεί η “Νίκη”, θα ακολουθήσει διεθνής διαγωνισμός για νέο λογότυπο, που δεν θα σχετίζεται με κανένα από τα υπάρχοντα, αλλά θα συμβολίζει τις υψηλές αξίες, τις ιδέες και τα ιδανικά που πρεσβεύει η “φτερωτή θεά”, μαζί με μια νέα συλλογική εκστρατεία για να επιστρέψει, εκεί που ανήκει, στη Σαμοθράκη!

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος