ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή συζητήθηκε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου για τη μετεγκατάσταση του Αλάν Κογιού

  • Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δήλωσε αναρμόδια, ενώ ανέλαβε την ευθύνη από πλευράς κυβέρνησης να απαντήσει στα ερωτήματα του βουλευτή
  • Αποποιήθηκε τις ευθύνες του υπουργείου που έχει την ευθύνη για τη μετεγκατάσταση των Ρομά
  • Αρνήθηκε να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις στήριξης των Ρομά και υλοποίησης της κατασκευής των βασικών έργων υποδομής

Στη Βουλή συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου για το αν θα χρηματοδοτηθεί το σχέδιο για τη μετεγκατάσταση του οικισμού Αλάν Κογιού, στην οποία απάντησε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ο βουλευτής απευθυνόμενος στην υφυπουργό τόνισε: «Σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης που πλήττεται η πλειοψηφία της κοινωνίας είναι βέβαιο πως τα πιο αδύναμα τμήματά της όπως οι 1.500 Ρομά που διαβιούν στις παρυφές της Κομοτηνής, τη βιώνουν με τον πλέον δραματικό τρόπο. Τα προβλήματα μεγεθύνονται και γίνονται αβίωτα όταν ζεις σε παραπήγματα χωρίς βασικές υποδομές, αποχέτευσης και ύδρευσης, χωρίς ασφάλεια υγείας, σε συνθήκες υψηλής ανεργίας και ακραίας φτώχιας, εντέλει σε κοινωνικό αποκλεισμό. Ίσως ο οικισμός του Αλάν Κογιού είναι από τους τελευταίους στην χώρα που αποτελεί κοινωνικά μία μαύρη τρύπα και σίγουρα δεν τιμά την κοινωνία μας.

Ο αποχαρακτηρισμός και η παραχώρηση έκτασης 100 στρεμμάτων από το ΥΠΑΑΤ το 2004. Η χωροθέτηση και ο χαρακτηρισμός της ως χώρου μετεγκατάστασης του οικισμού Αλάν Κογιού μέσω του γενικού πολεοδομικού σχεδίου του Δήμου Κομοτηνής το 2012, αποτέλεσαν το αρχικό στάδιο. Με πολύ σοβαρή καθυστέρηση και τις πολιτικές ευθύνες που αναλογούν, φτάσαμε στην ολοκλήρωση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου από τον Δήμο Κομοτηνής που αναμένει την έγκρισή του από το ΥΠΕΝ και την έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος. Ως γνωστό είναι το πλαίσιο, η προϋπόθεση για να προχωρήσουν τα έργα κατασκευής των βασικών υποδομών, όπως οδοποιίας, ύδρευσης, αποχέτευσης κα. Έργα που σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς της δημοτικής αρχής αγγίζουν τα 10 εκ. ευρώ και είναι το αιτούμενο σήμερα για να οδηγηθούμε στην συνέχεια στη μόνιμη μετεγκατάσταση, με την κατασκευή κατοικιών, σχολείων και άλλων αναγκαίων χώρων».

Ο βουλευτής υπενθύμισε πως η ειδική γραμματεία Ρομά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τη γενική γραμματεία χωροταξίας είχαν εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την υλοποίηση των έργων υποδομής. Όμως η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του χωρικού σχεδίου δεν επέτρεψαν την αξιοποίησή της.

Ο βουλευτής κος Χαρίτου έθεσε στην υφυπουργό τα παρακάτω ερωτήματα:

Σας ερωτώ, σήμερα που έχουν προχωρήσει τα πράγματα, αν θα εγκρίνετε χωρίς καθυστέρηση το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο του Δήμου Κομοτηνής.

Αν είναι στις προτεραιότητές σας η χρηματοδότηση της κατασκευής των βασικών έργων υποδομής και από ποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Τι ουσιαστικά μέτρα οικονομικής στήριξης και κοινωνικής ένταξης των Ρομά του Αλάν Κογιού θα λάβετε, για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη τους απέναντι στην Πολιτεία, ώστε να υλοποιηθούν αύριο χωρίς καχυποψία λύσεις μετεγκατάστασής τους.

Ενώ η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέλαβε την ευθύνη να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει στην ερώτηση, την ίδια στιγμή δήλωσε από το υπουργικό έδρανο ότι είναι αναρμόδια και παρέπεμψε την απάντηση των ερωτημάτων που τέθηκαν από τον βουλευτή στο υπουργείο Εσωτερικών. Στην πραγματικότητα αποποιήθηκε τις ευθύνες του υπουργείου που έχει την ευθύνη για τη μετεγκατάσταση και αρνήθηκε να δεσμευτεί για το τι πρόκειται να γίνει.

Στη δευτερολογία του ο βουλευτής Ροδόπης είπε με έμφαση «Άκουσα την απάντησή σας με μεγάλη έκπληξη, γιατί εγώ δε μίλησα για το εθνικό σχέδιο στρατηγικής για τους Ρομά και την ένταξη σε αυτό του Δήμου Κομοτηνής. Αντίθετα σας έθεσα πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν πρωτίστως το υπουργείο σας. Αντιλαμβάνομαι ότι επιχειρείτε να αποποιηθείτε ευθύνες. Είναι προφανές ότι το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο του Δήμου Κομοτηνής επείγει να εγκριθεί, ώστε να υπάρχει το πλαίσιο για να προχωρήσουν άλλες ενέργειες στην συνέχεια. Και φυσικά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συνδέεται άμεσα με τα ζητήματα των Ρομά και έχει την ευθύνη να απαντήσει για τον σχεδιασμό και την χρηματοδότηση της κατασκευής των βασικών έργων υποδομής, όπως και των άλλων μεγάλων έργων κατασκευής κατοικιών, σχολείων κα.

Κυρία υφυπουργέ, πρέπει επιτέλους να αναλάβετε πρωτοβουλίες για την χρηματοδότηση πρώτα από όλα των βασικών έργων υποδομής, οδοποιίας, ύδρευσης, αποχέτευσης από το περιφερειακό πρόγραμμα και στην συνέχεια των άλλων έργων από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αυτός είναι ο δρόμος που έδειξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιήστε τον, κινηθείτε προς αυτήν την κατεύθυνση, διαφορετικά είστε ανακόλουθη στα λόγια με τις πράξεις σας.

Και σε κάθε περίπτωση αυτή τη λύση της μόνιμης μετεγκατάστασης θα υλοποιήσει μία νέα προοδευτική κυβέρνηση του τόπου που θα αναλάβει να κλείσει και αυτήν την πληγή που κακοφορμίζει στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας».

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος