ΕΛΛΑΔΑ

Τα ναυάγια που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Από την «Χειμάρρα» μέχρι το «Norman Atlantic» οι τραγωδίες στις ελληνικές θάλασσες άφησαν το δικό τους τρομακτικό στίγμα και εκατοντάδες νεκρούς

«Ένας ωκεανός χωρίς άγνωστα τέρατα θα ήταν ύπνος χωρίς όνειρα»

Η φράση του διάσημου αμερικανού συγγραφέα δεν ταιριάζει πολύ στο δράμα που βίωσαν οι ψυχές που ταξίδευαν με το Norman Atlantic τον Δεκέμβριο του 2014. Το τέρας που «χτύπησε» το πλοίο δεν ήταν άγνωστο στους επιβαίνοντες. Η φωτιά τύλιξε το σκαρί, την ώρα που όλοι σχεδόν κοιμόντουσαν η προσπαθούσαν να κοιμηθούν, μέσα στην σφοδρή θαλασσοταραχή, με τον αέρα να λυσσομανάει και την θάλασσα να θέλει θαρρείς να «καταπιεί» ότι είναι πάνω της.

Το τραγικό δυστύχημα ήρθε να ξυπνήσει μνήμες, παλιές και πιο πρόσφατες, ναυτικές τραγωδίες που σημάδεψαν την ελληνική ακτοπλοΐα από τα μέσα της δεκαετίας του ’40 μέχρι σήμερα. Από αυτές το ναυάγιο του επιβατηγού πλοίου «Χειμάρρα» παραμένει ακόμη και σήμερα το πιο πολύνεκρο δυστύχημα στην ιστορία της Ελλάδας. Απέπλευσε από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης το πρωί της 18ης Ιανουαρίου του 1947, με προορισμό τον Πειραιά, με 544 επιβάτες και 86 άτομα πλήρωμα. Δεν έφτασε ποτέ. Στις τέσσερις και μισή τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας, προσέκρουσε λόγω πυκνής ομίχλης ενώ έπλεε στον Νότιο Ευβοϊκό, στις βραχονησίδες Βερδούγια.

Η σφοδρή πρόσκρουση αχρήστεψε το πηδάλιο του οχηματαγωγού, που άρχισε να βάζει νερά, ενώ ο πανικός που επικράτησε έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Το πλήρωμα δεν μπόρεσε επ’ ουδενί να διατηρήσει την τάξη και η εγκατάλειψη έγινε ανεξέλεγκτα παρόλο που το σκάφος βυθίστηκε μετά από μιάμιση και πλέον ώρα. Τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα «κατάπιναν» ανθρώπινες ζωές, που πήδαγαν στην θάλασσα για να σωθούν, ενώ το φοβερό ψύχος συνέβαλλε ακόμη πιο πολύ στην τραγική μοίρα των επιβατών. Χάθηκαν συνολικά 383 άνθρωποι στο ναυάγιο του «Χειμάρρα» που συγκλόνισε την χώρα για εβδομάδες και μήνες ολόκληρους.

Δεκαεννιά χρόνια αργότερα, όταν πολλοί είχαν ξεχάσει την «Χειμάρρα» το οχηματαγωγό-επιβατηγό «Ηράκλειο» ξεκίναγε στις 8 Δεκεμβρίου του 1966 από την Σούδα της Κρήτης για τον Πειραιά. Εκείνο το βράδυ, οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ άσχημες, με τους ανέμους να φτάνουν τα εννιά μποφόρ και τους 17 ναυτικούς να κάνουν ότι μπορούν για να «τιθασεύσουν» το «τέρας», ενώ οι 191 επιβάτες έκαναν το σταυρό τους. Στις δύο τα ξημερώματα ένα φορτηγό-ψυγείο πέντε τόνων άρχισε να κινείται λόγω του σφοδρού κυματισμού και να προσκρούει πάνω στους πλευρικούς καταπέλτες. Όταν ο ένας άνοιξε, το φορτηγό «εξαφανίστηκε» μέσα στην θάλασσα, η οποία μπήκε στο γκαράζ, όταν το πλοίο βρισκόταν στην περιοχή της Φαλκονέρας.

Ο ασυρματιστής πρόλαβε να στείλει SOS για τελευταία φορά στις δύο και έξι λεπτά, ενώ ο πλοίαρχος του «Ηράκλειο» φόρεσε πρώτος σωσίβιο και πήδηξε στην θάλασσα για να σωθεί, αφήνοντας όλους τους άλλους στην μοίρα τους. Από τις 208 ψυχές σώθηκαν μόνο 46-16 μέλη του πληρώματος και 30 επιβάτες-που κατάφεραν να αντέξουν μέσα στα παγωμένα νερά μέχρι να τους περισυλλέξουν. Ο πλοίαρχος που είχε φύγει πρώτος, χάθηκε για πάντα και το πτώμα του δεν βρέθηκε ποτέ.

Το «Εξπρές Σαμίνα» ήταν επίσης ένα ναυάγιο που συγκλόνισε την Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο του 2000, όταν βυθίστηκε ανοιχτά της Πάρου, μετά από πρόσκρουση στις βραχονησίδες Πόρτες. Εν αντιθέσει με τα δύο προηγούμενα ναυάγια, αυτή την φορά η τηλεόραση κατέγραψε συγκλονιστικές σκηνές από μια ναυτική τραγωδία, που κόστισε την ζωή σε 81 άτομα από τους 533 επιβαίνοντες.

Οι κάτοικοι της Πάρου έκαναν τα πάντα για να σώσουν όσους περισσότερους μπορούσαν, ενώ ο λιμενάρχης του νησιού Δημήτρης Μάλαμας, πέθανε από καρδιακή προσβολή έχοντας συσσωρεύσει τεράστιο άγχος και φοβερή πίεση, προκειμένου να σωθούν όλοι οι άνθρωποι, που πάλευαν μέσα σε ανέμους οχτώ μποφόρ και κύματα για να ζήσουν….

https://www.newsauto.gr/

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος