ΥΓΕΙΑ

Τι μπορεί να συμβαίνει αν έχετε μυρμήγκιασμα στα πέλματά σας: Μην το αγνοήσετε

Είναι σχεδόν αδύνατο να μην αντιληφθείτε κάποια περίεργη αίσθηση στα πέλματα.

Μία, συγκεκριμένα, που μπορεί να συμβεί σχετικά συχνά είναι το μυρμήγκιασμα. Μπορεί να εμφανιστεί μόνο του, ή να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα και αισθήσεις, όπως ο πόνος.

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες γι’ αυτήν την ενόχληση: «Το μυρμήγκιασμα στα πέλματα είναι μια αίσθηση, ή σύμπτωμα που περιγράφεται όταν υπάρχει η μη φυσιολογική πυροδότηση των νεύρων στο σώμα. Το μυρμήγκιασμα μπορεί να γίνει αισθητό σε ορισμένα μέρη του ποδιού χωρίς να επηρεάζει άλλα μέρη ανάλογα με την πάθηση που εμπλέκεται», λέει η ποδίατρος, Nelya Lobkova.

Με τόσους πολλούς πιθανούς λόγους είναι σημαντικό να εξετάσετε κάθε πιθανότητα και να καθορίσετε το πώς να στοχεύσετε το βασικό πρόβλημα.

Οι πιο πιθανές αιτίες για το μυρμήγκιασμα στα πέλματα

Συμπίεση νευρικής ρίζας

Οποιαδήποτε ασθένεια που περιλαμβάνει την οσφυϊκή νωτιαία νευρική ρίζα, συμπιέζοντάς την ή ερεθίζοντας την, μπορεί να προκαλέσει συμπίεσή της.

Η συμπίεση της νευρικής ρίζας μπορεί να προκαλέσει μυρμήγκιασμα στο πέλμα του ποδιού. Μπορεί επίσης να επιφέρει μια αίσθηση καψίματος, ή μούδιασμα στα δάχτυλα των ποδιών.

Συμπίεση νωτιαίου μυελού

Αυτή προκαλείται από οποιαδήποτε κατάσταση κατά την οποία ασκείται πίεση σε τουλάχιστον ένα μέρος του νωτιαίου μυελού του ατόμου, συμπεριλαμβανομένων της αυχενικής και της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Η συμπίεση του νωτιαίου μυελού μπορεί να προκαλέσει μυρμήγκιασμα ολόκληρου του πέλματος και είναι απίθανο να συμβεί σε μία μόνο περιοχή του, σύμφωνα με τη δρ. Lobkova.

Σύνδρομο ταρσικής σήραγγας, ή ταρσιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο ταρσικής σήραγγας είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα νεύρο, γνωστό ως οπίσθιο κνημιαίο, συμπιέζεται καθώς περνάει μέσα από τον ταρσικό σωλήνα. Είναι παρόμοιο με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, αλλά επηρεάζει τους αστραγάλους και τα πέλματα.

Μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα, κάψιμο και μυρμήγκιασμα που κατεβαίνει από την πλευρά του αστραγάλου στο κάτω μέρος του πέλματος και τα δάχτυλα των ποδιών.

Φαινόμενο Raynaud

Το φαινόμενο Raynaud είναι μια κατάσταση κατά την οποία η ροή του αίματος μειώνεται στα δάκτυλα των χεριών, στα δάχτυλα των ποδιών, στις θηλές και σε άλλες περιοχές του σώματος. Εμφανίζεται λόγω σπασμών των αιμοφόρων αγγείων στις πληγείσες περιοχές και συνήθως εμφανίζεται για πρώτη φορά σε άτομα ηλικίας 15 έως 25 ετών.

Το φαινόμενο Raynaud κάνει τα μικρά τριχοειδή αγγεία στα δάχτυλα των ποδιών να συστέλλονται λόγω ερεθισμάτων, όπως οι χαμηλές θερμοκρασίες, ή το στρες. Μπορεί να δημιουργήσει μυρμήγκιασμα, ή μούδιασμα στα δάχτυλα των ποδιών.

Περιφερική νευροπάθεια

Η περιφερική νευροπάθεια είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα νεύρα που βρίσκονται έξω από τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη (γνωστά ως «περιφερικά νεύρα») έχουν βλάβη.

Ο ασθενής μπορεί να έχει ίση κατανομή της νευρικής βλάβης στα πόδια και τα χέρια, ώστε και οι δύο περιοχές να έχουν τα συμπτώματα της πάθησης.

Η περιφερική νευροπάθεια έχει πολλές αιτίες και σε αυτή την περίπτωση, το μυρμήγκιασμα που αντιμετωπίζετε μπορεί να είναι σημάδι αδιάγνωστου διαβήτη. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το μυρμήγκιασμα μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε μούδιασμα που μπορεί να είναι ή να μην είναι αναστρέψιμο, ανάλογα με τη βασική αιτία.

Μυρμήγκιασμα στα πέλματα: Πότε να δείτε γιατρό

Το μόνο μυρμήγκιασμα στα πέλματα που δεν απαιτεί επίσκεψη σε γιατρό είναι αυτό που εμφανίζεται όταν τα πόδια σας περιστασιακά μουδιάζουν και μοιάζει “σαν να μην ανταποκρίνονται” για λίγη ώρα, λόγω συμπίεσης, ή έλλειψη κίνησης. Αυτή η αίσθηση μπορεί να εμφανιστεί αφού “κάτσετε” πάνω στο πόδι σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή αν φοράτε πολύ στενά παπούτσια. Ωστόσο, οποιοδήποτε από αυτά τα πράγματα συμπιέζει επίσης τα νεύρα στην περιοχή και αν δημιουργούν μυρμήγκιασμα, αξίζει να ελέγξετε εάν η αίσθηση δεν σταματά μετά από κάποιο μασάζ ή κίνηση, ή εάν συμβαίνει πολύ συχνά.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό εάν έχετε νιώσει μυρμήγκιασμα στα πέλματα για περισσότερο από μία εβδομάδα. Αν είναι κάτι που πρόκειται να υποχωρήσει, συνήθως θα υποχωρήσει γρήγορα, αλλά αν συνεχίζεται για περισσότερο από μια εβδομάδα, είναι σώφρον να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να βρει τι πραγματικά συμβαίνει.

Πηγή: https://www.health.com

φωτό: iStock

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος