ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

Το Regional Growth Conference Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι γεγονός

Ένας από τους πλέον σημαντικούς συνεδριακούς δεσμούς της χώρας, ο μόνος με αναφορά στην Περιφερειακή Ανάπτυξη, το Regional Growth Conference, έρχεται στην Κομοτηνή.

Μετρώντας ήδη 12 επιτυχημένα συνέδρια στην πρωτεύουσα της Αχαΐας, το Regional Growth Conference, στρέφει τα φώτα του πανελλαδικού ενδιαφέροντος στην πρωτεύουσα της Ροδόπης.

Το RGC ΠΑΜΘ με θέμα «H Θέση της  Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης στην Περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας» έχει ως στόχο να προτείνει εφαρμόσιμες πολιτικές και αναπτυξιακές στρατηγικές, σε μεσοπρόθεσμό και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αντιμετωπίζοντας την Αν. Μακεδονία και Θράκη ως μία περιφερειακή και γεωγραφική ολότητα, με κατά τόπους ιδιαιτερότητες, δίνοντας όπως είναι αναμενόμενο, ιδιαίτερη έμφαση στον ακριτικό χαρακτήρα της Περιφέρειας.

Μείζονα θέματα που θα εξετάσει το Συνέδριο, με τις τοποθετήσεις εγνωσμένων και εξειδικευμένων ομιλητών είναι η αναδιαμόρφωση του πρωτογενούς τομέα, ο ρόλος της περιοχής στις ενεργειακές ροές προς την Ευρώπη λόγω της  γεωστρατηγικής της θέσης,  καθώς και οι πράσινες μορφές ενέργειας, οι επενδύσεις και οι αναπτυξιακές συνεργασίες με τις όμορες χώρες, η ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας στη περιοχή, αναβαθμίζοντας τις απαιτήσεις σε θέσεις εργασίας, δημιουργώντας ένα οικοσύστημα κοινωνικής, οικονομικής ευημερίας, αντιστρέφοντας τις ιδιαιτερότητες της πολυπολιτισμικής φυσιογνωμίας σε πλεονέκτημα και πρότυπο για τις επόμενες γενιές στη περιοχή και την Ευρώπη, σε μια εποχή έντονων ανακατατάξεων και προκλήσεων.

Μέσα από ένα πάνελ κορυφαίων ομιλητών, θα τεθούν επί τάπητος, σε δημόσιο διάλογο θέματα μείζονος σημασίας για την Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

To 1ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνεδρίο “Regional Growth Conference Ανατολική Μακεδονία & Θράκη (RGC ΠΑΜΘ)” διοργανώνεται από την εφημερίδα «ΧΡΟΝΟΣ», την εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» και το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, ενώ συνδιοργανώνεται από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Το Συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας &  Θράκης και του Δήμου Κομοτηνής.

Σας καλούμε όπως ενημερώνεστε για το συνέδριο μέσω της επίσημής ιστοσελίδας του, στο www.rgcpamth.gr .

Λίγα λόγια τον θεσμοό του Regional Growth Conference:

Το Regional Growth Conference διοργανώνεται από το 2013 από την εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟNΝΗΣΟΣ» στην Πάτρα και αποτελεί δημόσια πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ κυβερνητικών, περιφερειακών, πανεπιστημιακών και επιχειρηματικών οντοτήτων. Προωθεί την εκ του σύνεγγυς επαφή όσων σχεδιάζουν και εφαρμόζουν, ενδιαφέρονται ή επηρεάζονται από τις περιφερειακές πολιτικές. Προωθεί τη συνεργασία ώστε να ενσωματωθούν οι πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης που προωθούν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και να απορροφηθούν καλές πρακτικές που υλοποιούνται σε κράτη – μέλη της Ε.Ε. και άλλες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες. Ο θεσμός επισημαίνει την ανάγκη να ξυπνήσουν επιχειρηματικές δυνάμεις δημιουργίας, να εφαρμοστούν βέλτιστες πολιτικές προς τους πολίτες, και να καλυφθούν κενά υποδομών και λειτουργιών που όμως θα είναι ειδικά σχεδιασμένες για το χαρακτήρα κάθε περιφέρειας Για να επιτευχθούν τα παραπάνω απαιτείται ένα νέο σύστημα τοπικής διακυβέρνησης (local governance), που θα δίνει αυτονομία στις περιφερειακές διοικήσεις, για να σχεδιάζουν έξυπνες και βιώσιμες τοπικές πολιτικές ανάπτυξης, για να δημιουργούν συνεργασίες μεταξύ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, για να απαντούν στις οικονομικές, κοινωνικές, και πολιτιστικές προκλήσεις των τοπικών κοινωνιών.

Ο Θεσμός φιλοξενεί ετησίως πάνω από 200 ομιλητές, πάνω από 1000 συνέδρους, και καλύπτεται από δεκάδες εθνικά ΜΜΕ και τελεί υπό την αιγίδα υπουργείων, πανεπιστημίων και φορέων.. Κατά την διάρκεια των εργασιών παρουσιάζονται πρωτότυπες έρευνες και μελέτες γύρω από την Περιφερειακή Ανάπτυξη, που συντάσσονται από τα μεγαλύτερα think tank της χώρας όπως το ΕΛΙΑΜΕΠ, Dianeosis, κ.α.

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος