ΥΓΕΙΑ

8 παράσιτα και βακτήρια που μπορεί να κρύβονται στο φαγητό: Τι να κάνετε για να τα εξαλείψετε

Συνήθως δεν μπορείτε να δείτε ή να καταλάβετε στη γεύση τα τροφιμογενή παράσιτα ή βακτήρια.

Τα τροφιμογενή παράσιτα και βακτήρια μπορεί να είναι θανατηφόρα και ο έλεγχος τους προκαλεί σοβαρή ανησυχία τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τους παραγωγούς τροφίμων.

8 τροφιμογενή παράσιτα και βακτήρια και πώς μπορείτε να προλάβετε τυχόν ασθένειες

1. Ε. Coli

Οι λοιμώξεις από E. coli κατά κανόνα οφείλονται στην υποκατηγορία STEC, δηλαδή εκείνου του βακτηρίου που παράγει την τοξίνη Shiga. Αυτή η τοξίνη είναι επικίνδυνη για τους ανθρώπους.

Το E. Coli βρίσκεται γενικά στο μη μαγειρεμένο βόειο κρέας. Δεν μπορείτε να το δείτε, να το γευτείτε ή να το μυρίσετε. Εάν το καταπιείτε, μπορεί να εμφανίσετε κράμπες στο στομάχι, έμετο, πυρετό και διάρροια (συχνά με αίμα στα κόπρανα).

Πώς να το αποτρέψετε

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα που να βοηθούν στη θεραπεία μιας λοίμωξης από E. Coli και δεν υπάρχουν εμβόλια που μπορούν να την αποτρέψουν. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο, μαγειρεύοντας καλά όλο το κρέας μέχρι να φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 71°C.

Κατά την προετοιμασία του βοείου κρέατος, διατηρήστε τον πάγκο της κουζίνας καθαρό και πλένετε συχνά τα χέρια σας για ν’ αποφύγετε την διασταυρούμενη μόλυνση.

2. Giardia

Το βακτήριο Giardia είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες υδατογενών και τροφιμογενών ασθενειών στις ΗΠΑ. Συνήθως βρίσκεται σε νερό ή φαγητό που έχει μολυνθεί με περιττώματα που περιέχουν το παράσιτο. Μια μόλυνση με Giardia είναι γνωστή ως γιαρδίαση (Giardiasis). Συχνότερα προκαλείται από κατανάλωση χοιρινού, αρνιού ή κυνηγιού.

Τα συμπτώματα της μόλυνσης περιλαμβάνουν κράμπες, αέρια, διάρροια και ναυτία. Μπορεί να χρειαστούν έως δύο εβδομάδες για να εμφανιστούν τα συμπτώματα και 2-6 εβδομάδες για να υποχωρήσουν. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή και χρόνια!

Πώς να το αποτρέψετε

  • πλένετε συχνά τα χέρια σας
  • πόσιμο νερό από γνωστής ασφάλειας πηγές και βρύσες
  • μην καταπίνετε νερό όταν κολυμπάτε σε θάλασσα, ποτάμια και λίμνες
  • μαγειρεύετε καλά το κρέας

3. Ταινία

Υπάρχουν διάφορα είδη ταινιών που μπορούν να βρουν εισέλθουν στο έντερο μέσω της τροφής. Οι περισσότερες από τις ταινίες που επηρεάζουν τους ανθρώπους προέρχονται από την κατανάλωση μη μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων (ιδιαίτερα βοείου και χοιρινού) καθώς και μολυσμένων ψαριών που είναι ωμά ή μη επαρκώς μαγειρεμένα.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ανύπαρκτα: Οι άνθρωποι μπορεί να ζουν με μια ταινία και να μην το γνωρίζουν για μήνες ή και χρόνια!

Όταν έχετε μόλυνση από ταινία, μπορεί να εμφανίσετε απώλεια βάρους, κοιλιακό άλγος και ερεθισμό του πρωκτού.

Πώς να το αποτρέψετε

Μπορείτε να αποτρέψετε την μόλυνση από ταινία μαγειρεύοντας καλά όλο το κρέας που τρώτε και πλένοντας όλα τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσετε ή τα μαγειρέψετε.

4. Toxoplasma gondii

Το Toxoplasma gondii ένα μικροσκοπικό παράσιτο που προκαλεί την ασθένεια τοξοπλάσμωση και μπορεί να αναπαραχθεί μόνο μέσα στις γάτες. Φτάνει στους ανθρώπους μέσω των περιττωμάτων της γάτας.

Εάν αγγίξετε μια μολυσμένη γάτα ή αν χειριστείτε το κουτί της άμμου της χωρίς να πλύνετε τα χέρια σας μετά, θα μπορούσατε εύκολα να μεταφέρετε το παράσιτο στο φαγητό σας όταν το χειρίζεστε ή το προετοιμάζετε.

Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα της γρίπης. Η τοξοπλάσμωση είναι η 3η κύρια αιτία θανάτου από τροφιμογενείς ασθένειες στον κόσμο. Μπορεί επίσης να κολλήσετε από την κατανάλωση μη μαγειρεμένου κρέατος ή μη επεξεργασμένου νερού.

Πώς να το αποτρέψετε

Οι καλύτεροι τρόποι για την πρόληψη της μόλυνσης είναι να πλένετε και να μαγειρεύετε το φαγητό καλά σας, να πλένετε συχνά τα χέρια σας και να φοράτε γάντια όταν χειρίζεστε περιττώματα γάτας.

5. Ascaris

Είναι ένα γένος εντερικών ασκαρίδων, που μεταδίδονται γενικά όταν οι άνθρωποι καταπίνουν τα αυγά του σκουληκιού. Αυτά τα αυγά μπορεί να καταλήξουν στο φαγητό σας όταν αγγίζετε μολυσμένο χώμα ή τρώτε φρούτα και λαχανικά που καλλιεργήθηκαν σε τέτοιο έδαφος χωρίς να τα πλύνετε πρώτα.

Τα συμπτώματα της ασκαρίασης είναι συχνά ήπια ή ανύπαρκτα, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο και κοιλιακό άλγος, καθώς και βήχα και δύσπνοια.

Πώς να το αποτρέψετε

Μπορείτε να αποτρέψετε την μόλυνση πλένοντας συχνά τα χέρια σας, πλένοντας όλα τα προϊόντα πριν τα φάτε και αποφεύγοντας οποιαδήποτε προϊόντα υποψιάζεστε ότι έχουν αναπτυχθεί σε μολυσμένο έδαφος.

6. Cryptosporidium

Προστατευμένα με ένα σκληρό κέλυφος, τα παράσιτα Cryptosporidium βρίσκονται σε φρέσκα προϊόντα, γάλα και χυμούς φρούτων.

Η προκύπτουσα μόλυνση ονομάζεται κρυπτοσποριδίωση (Cryptosporidiosis). Μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, χαμηλό πυρετό, κράμπες και υδαρή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 2-10 ημέρες μετά την κατάποση.

Εάν έρθετε σε επαφή με κόπρανα που περιέχουν το παράσιτο μπορεί επίσης να μολυνθείτε.

Πώς να το αποτρέψετε

Μπορείτε να αποτρέψετε την κρυπτοσποριδίωση πλένοντας καλά όλα τα προϊόντα σας, πίνοντας παστεριωμένο γάλα και χυμούς και πλένοντας συχνά τα χέρια σας όλη την ημέρα.

7. Σκουλήκια σε ψάρια

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες σκουληκιών που μπορούν να βρεθούν στα ψάρια, όπως τα είδη Opisthorchiidae και Paragonimus. Αυτά τα σκουλήκια σκοτώνονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος, επομένως η μεγαλύτερη πιθανότητα να το καταπιείτε είναι τρώγοντας ωμό ψάρι, όπως φαγητά σούσι.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με το είδος. Μπορεί να χρειαστούν μήνες για να εμφανιστούν, αλλά τις περισσότερες φορές περιλαμβάνουν πεπτική δυσφορία.

Πώς να το αποτρέψετε

Οι πιθανότητες μόλυνσης από σασίμι ή σούσι είναι ευτυχώς αρκετά χαμηλές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα πιο ακριβά θαλασσινά και ποιοτικά σούσι.

8. Pinworms

Είναι σκουλήκια γνωστά και ως νηματοσκώληκες. Περιλαμβάνουν είδη όπως τα Vibrio vulnificus, Shigella και Trichinella. Προκαλούν την πιο κοινή μόλυνση από σκουλήκια στις ΗΠΑ.

Αν και τα pinworms συνήθως επηρεάζουν μόνο τα παιδιά, οποιοσδήποτε κινδυνεύει να μολυνθεί. Τα σκουλήκια μπορεί να εισέλθουν στο φαγητό λόγω κακής υγιεινής, για παράδειγμα όταν ένα παιδί δεν πλένει τα χέρια του. Επίσης εξαπλώνονται πολύ εύκολα. Εάν ένα μέλος οικογένειας μολυνθεί, τότε όλοι στο σπίτι πρέπει να υποβληθούν σε θεραπεία.

Τα σκουλήκια ζουν για περίπου 5-6 εβδομάδες στα έντερα πριν πεθάνουν, αφήνοντας πίσω τους αυγά που εκκολάπτονται και πλέον μένουν μόνιμα.

Το πιο κοινό σύμπτωμα μιας λοίμωξης από pinworms είναι ο κνησμός γύρω από τον πρωκτό, ένα σύμπτωμα που μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση καθώς τα παιδιά ξύνουν την πληγείσα περιοχή και μεταφέρουν σκουλήκια και αυγά στο στόμα και το πρόσωπο.

Πώς να το αποτρέψετε

Αν και ως επί το πλείστον αβλαβή, τα pinworms αντιμετωπίζονται γενικά με φαρμακευτική αγωγή και μπορούν να αποφευχθούν με υιοθέτηση βελτιωμένων πρακτικών υγιεινής.

Πηγή: https://www.healthline.com

φωτό: iStock

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος