ΥΓΕΙΑ

Τα πρόχειρα φαγητά βλάπτουν σοβαρά το ήπαρ, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Τα ευρήματα μελέτης σε σχεδόν 4.000 εθελοντές, ο 1 στους 3 εκ των οποίων κατανάλωνε πρόχειρα φαγητά.

Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να φάτε ένα πρόχειρο φαγητό, σκεφτείτε το ήπαρ σας. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όσοι προσλαμβάνουν σημαντικό τμήμα των ημερήσιων θερμίδων τους από πρόχειρα φαγητά διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος.

Η διαταραχή αυτή χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, η οποία μακροπρόθεσμα ανοίγει τον δρόμο στην κίρρωση. Αν και είναι γνωστό ότι τα πρόχειρα φαγητά σχετίζονται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη, η παρούσα μελέτη είναι μία από τις πρώτες που δείχνουν ότι έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο ήπαρ.

Όπως έδειξε η μελέτη, οι πάσχοντες από παχυσαρκία ή διαβήτη που καθημερινά τρώνε πολλά πρόχειρα φαγητά, έχουν πολύ περισσότερο λίπος στο ήπαρ τους, σε σύγκριση με αντίστοιχα άτομα που τα καταναλώνουν ελάχιστα έως καθόλου.

Ακόμα, όμως, και σε όσους δεν διαθέτουν περιττά κιλά ή διαβήτη υπάρχει πρόβλημα. Η μελέτη έδειξε πως με την καθημερινή κατανάλωση παρουσιάζουν μέτριες αυξήσεις στο ηπατικό λίπος.

«Το υγιές ήπαρ περιέχει μικρή ποσότητα λίπους, συνήθως κάτω από 5%. Ακόμα και η μέτρια αύξηση αυτού του ποσοστού μπορεί να οδηγήσει στην μη-αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Ani Kardashian, επίκουρη καθηγήτρια Ηπατολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες.

Η Dr. Kardashian πρόσθεσε ότι είναι ανησυχητική η μεγάλη αύξηση του λίπους που παρατηρείται στους πάσχοντες από διαβήτη ή παχυσαρκία. Και εκτίμησε πως πιθανώς αυτές οι δύο παθήσεις αυξάνουν την επιρρέπεια στην συσσώρευση ηπατικού λίπους. Πρόσθεσε, δε, πως ακόμα και οι μέτριες ποσότητες από πρόχειρα φαγητά μπορεί να είναι επιζήμιες.

«Ο κόσμος νομίζει ότι ένα γεύμα στο fast food σε ειδικές περιστάσεις δεν είναι επιβλαβές», είπε. «Αν όμως αυτό το γεύμα τους παρέχει το 20% των ημερήσιων θερμίδων τους ή περισσότερο, είναι επικίνδυνο».

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Clinical Gastroenterology and Hepatology. Οι επιστήμονες συνέκριναν την κατανάλωση πρόχειρων φαγητών με τα επίπεδα της λιπώδους διήθησης του ήπατος σε σχεδόν 4.000 ενήλικες.

Το σχεδόν 52% των συμμετεχόντων έτρωγαν πρόχειρα φαγητά. Από αυτούς, το 29% τα κατανάλωναν καθημερινά, προσλαμβάνοντας το τουλάχιστον 20% των ημερησίων θερμίδων τους από τρόφιμα των fast food. Αυτοί ακριβώς οι συμμετέχοντες με την συστηματική κατανάλωση ήταν που παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα λιπώδους διήθησης του ήπατος.

Η συσχέτιση του λίπους στο ήπαρ με τα πρόχειρα φαγητά ίσχυε ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου για λιπώδη διήθηση όπως:

  • Το φύλο
  • Η ηλικία
  • Η κατανάλωση αλκοόλ
  • Το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας

Παρατηρήθηκε επίσης, όπως προαναφέρθηκε, και σε άτομα που δεν είχαν περιττά κιλά, ούτε σακχαρώδη διαβήτη.

«Τα ευρήματά μας είναι πολύ ανησυχητικά. Η κατανάλωση πρόχειρων φαγητών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 50 χρόνια. Στην πανδημία αυξήθηκε ακόμα περισσότερο», τόνισε η Dr. Kardashian. «Τα δεδομένα μας αφορούν εθελοντές που είχαν εξεταστεί την περίοδο 2017-2018. Η μεγάλη ανησυχία μας είναι ότι στο μεσοδιάστημα το ποσοστό των πασχόντων από λιπώδη διήθηση ήπατος θα έχει αυξηθεί κι άλλο».

Φωτογραφία: iStock

https://www.iatropedia.gr/diatrofi/ta-procheira-fagita-vlaptoun-sovara-to-ipar-proeidopoioun-oi-epistimones/162436/

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος