ΔΙΑΦΟΡΑ

Οι αρκούδες «σύμμαχοι» του προϊστορικού ανθρώπου απέναντι στο κρύο

Το πρόσφατο κύμα ψύχους που έπληξε τις ΗΠΑ και τα προβλήματα που προκάλεσε σε μια από τις πιο προηγμένες και οργανωμένες σε πολλά επίπεδα χώρες εκτός όλων των άλλων έκανε πολλούς να αναρωτηθούν πως κατάφερναν οι άνθρωποι να επιβιώνουν τον χειμώνα ειδικά όσοι ζούσαν στις βορειότερες περιοχές του πλανήτη πριν από δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες έτη.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Journal of Human Evolution» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν στη Γερμανία μελέτησαν ευρήματα σε μια περιοχή της Γερμανίας που ζούσαν άνθρωποι τη λίθινη εποχή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί πριν από περίπου 320 χιλιάδες έτη έγδερναν αρκούδες για φορέσουν την γούνα τους και να αντιμετωπίσουν το κρύο του χειμώνα. Παρόμοια ευρήματα είχαν ανακαλυφθεί και σε προηγούμενες μελέτες σε διάφορες περιοχές που οι χειμώνες είναι ιδιαίτερα σφοδροί όμως τα νέα ευρήματα είναι τα αρχαιότερα που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα γεγονός που αναβαθμίζει τις γνώσεις μας για τον τρόπο ζωής των προϊστορικών ανθρώπων.

Μια ακόμη διαπίστωση των ερευνητών είναι ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη γούνα αρκούδων που είχαν χάσει τη ζωή τους από φυσικά ή άλλα αίτια (π.χ κάποιο ατύχημα) γιατί η γούνα τους μετά από χρονικό διάστημα περίπου 48 ωρών αρχίζει να ακολουθεί τη σήψη του νεκρού ζώου και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί υποχρεώνοντας έτσι τους ανθρώπους που ήθελαν να αντιμετωπίσουν το κρύο να εξοντώνουν τις αρκούδες ζωντανές αναζητώντας τους κυρίως στα σπήλαια όπου βρίσκονταν για τη χειμερία νάρκη τους.

Naftemporiki.gr

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος