ΕΛΛΑΔΑ

Πως ξεκίνησε ο αιματηρός Δεκέμβριος του ΄44…

Στην αρχική φωτογραφία του Kessel καταγράφονται συλλήψεις πολιτών στα Δεκεμβριανά. Διακρίνονται κοκκινοσκούφηδες Βρετανοί αλεξιπτωτιστές και Έλληνες στρατιώτες που φορούν κράνη βρετανικού τύπου. Ανάμεσά τους υπάρχουν και κάποιοι με χλαίνες και κράνη του ’40. Δεξιά διακρίνεται ένας αξιωματικός της χωροφυλακής. Σχεδόν ένα μήνα μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα και τα πανηγύρια της απελευθέρωσης, η πόλη θα ζούσε την πιο αιματηρή περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της.

Τα Δεκεμβριανά.

Μετά την αποχώρηση των Γερμανών, κατέφτασαν στην Ελλάδα οι Βρετανοί, με επικεφαλής τον αντιστράτηγο Ρόναλντ Σκόμπι. Οι Βρετανοί αρχικά αντιμετωπίστηκαν από τον κόσμο ως σωτήριοι σύμμαχοι, αλλά σταδιακά τα πράγματα άλλαξαν. Σκόπευαν να ελέγξουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και όχι απλώς να επιβλέψουν και να διατηρήσουν την ηρεμία.

Ο βρετανός στρατηγός Σκόμπι ανάμεσα στον Στέφανο Σαράφη (ΕΛΑΣ) αριστερά και τον Ναπολέοντα Ζέρβα (ΕΔΕΣ). Πηγή:  Ελλάδα 1944 Dmitri Kessel εκδ. Άμμος. Πηγή: freeathens44 Τον Μάιο του 1944 σχηματίστηκε στον Λίβανο η ελληνική κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Έξι από τους υπουργούς προέρχονταν από το ΕΑΜ.

Η συνεργασία της νέας κυβέρνησης φαινόταν να κυλά ομαλά, μέχρι που έφτασαν στο ζήτημα του ελληνικού στρατού. Οι προτάσεις που ήθελαν την κυριαρχία των «δεξιών» στον στρατό απορρίφθηκαν κατηγορηματικά από τους υπουργούς του ΕΑΜ, οι οποίοι αποζητούσαν μία πιο ισορροπημένη σύνθεση για την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Οι διαβουλεύσεις αυτές δεν είχαν αποτέλεσμα. Δείτε Μαρτυρίες στη «Μηχανή του Χρόνου»:  Τον Νοέμβριο του 1944, οι Βρετανοί πήραν την τελική απόφαση. Απαίτησαν, μέσω της ελληνικής κυβέρνησης, τον άμεσο αφοπλισμό του ΕΛΑΣ. Οι εντολές τους αγνοήθηκαν και επικράτησε τεράστια ένταση μεταξύ των Βρετανών και του Κομμουνιστικού Κόμματος, την οποία μάταια προσπαθούσε να κατευνάσει ο Γεώργιος Παπανδρέου. Την 1η Δεκεμβρίου 1944, δόθηκε η οριστική εντολή από τον αντιστράτηγο Σκόμπυ, για διάλυση των ανταρτικών ομάδων. Οι υπουργοί του ΕΑΜ αρνήθηκαν να υπογράψουν την απόφαση και παραιτήθηκαν. Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 1944. Ο διοικητής της Αστυνομίας Πόλεων της Αθήνας Άγγελος Έβερτ με διμοιρία αστυνομικών στην Πλατεία Συντάγματος.

Η κατάσταση είχε πια εκτραχυνθεί και το ΕΑΜ, για να δηλώσει την υποστήριξή του στους υπουργούς, οργάνωσε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τις 3 Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση έδωσε αρχικά τη συγκατάθεσή της, αλλά αργότερα το απαγόρευσε, αν και γνώριζε ότι το συλλαλητήριο θα πραγματοποιείτο ούτως ή άλλως. Ήταν εμφανές πως η σύγκρουση ήταν προ των πυλών και όπως αποδείχτηκε, το αιματοβαμμένο συλλαλητήριο ήταν η αρχή των Δεκεμβριανών, της εμφύλιας μάχης της Αθήνας που διήρκεσε 33 μέρες και είχε χιλιάδες θύματα. Το συλλαλητήριο βάφτηκε στο αίμα, καθώς οι διαδηλωτές δέχθηκαν καταιγισμό πυρών από την πλευρά των δυνάμεων ασφαλείας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 άτομα και να τραυματισθούν 148….

Πόσοι σκοτώθηκαν στα Δεκεμβριανά στον αιματηρό εμφύλιο της Αθήνας; Μέσα σε 33 ημέρες οι νεκροί ήταν περισσότεροι από εκείνους του Ελληνοϊταλικού Πολέμου! …

Κεντρικό χαρακτηριστικό των Δεκεμβριανών ήταν η σφοδρότητα των συγκρούσεων και η αγριότητα εναντίον του άμαχου πληθυσμού. Ο αριθμός των νεκρών δεν μπορεί να υπολογιστεί με απόλυτη ακρίβεια. Φιλικές προς το ΕΑΜ πηγές υπολογίζουν ότι Πολιτοφυλακή και ΕΛΑΣ εκτέλεσαν περίπου 6.000 αμάχους και αιχμαλώτους (Έλληνες και σε κάποιες περιπτώσεις Βρετανούς), ενώ οι κυβερνητικές και βρετανικές δυνάμεις περίπου 2.000. Ως προς τους ομήρους, οι κομμουνιστές παραδέχονται ότι συνέλαβαν χιλιάδες.

Οι Βρετανοί και οι κυβερνητικές δυνάμεις συνέλαβαν από την πλευρά τους 13.000 μέλη του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Σύμφωνα με έκδοση του ΓΕΣ-ΔΙΣ (Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού) οι εκτελεσθέντες αιχμάλωτοι και άμαχοι από τους κομμουνιστές ανέρχονται σε 46.985. Ιατροδικαστικές εκθέσεις της εποχής, ανταποκρίσεις Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων, καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων (ακόμη και εκτελεστών) και χιλιάδες μαρτυρίες συγγενών των θυμάτων, συνηγορούν σε ένα πραγματικά πολύ μεγάλο νούμερο, που κατά ορισμένους προσεγγίζει αυτό του ΔΙΣ. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν χιλιάδες μαρτυρίες για εν ψυχρώ εκτελέσεις μελών του ΕΑΜ και αιχμάλωτων ΕΛΑΣιτών, ιδιαίτερα όταν η πλάστιγγα της νίκης άρχισε να γέρνει προς την κυβερνητική και βρετανική παράταξη. Αν ισχύουν πάντως αυτοί οι αριθμοί, τότε μιλάμε για μια άνευ προηγουμένου ανθρωποσφαγή.

Συγγενείς αναγνωρίζουν τα πτώματα των οικείων τους, αμέσως μετά τα Δεκεμβριανά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πρόκειται για θύματα  της οργάνωσης ΟΠΛΑ. Οι αριστερές οργανώσεις αποδίδουν αυτές τις εικόνες σε βρετανική προβοκάτσια. Ως ένδειξη της πρωτοφανούς αιματοχυσίας γίνεται σύγκριση με τα πεδία μάχης του ελληνοαλβανικού μετώπου του ’40. Εκεί οι νεκροί και αγνοούμενοι αξιωματικοί και οπλίτες του Ελληνικού Στρατού ανέρχονται σε 17.578! Πάνω από 50.000 πατριώτες επίσης, εκτελέστηκαν την περίοδο της κατοχής. Αυτοί όμως έχασαν τη ζωή τους σε διάστημα άνω των τριών χρόνων, ενώ εκείνοι των Δεκεμβριανών μέσα  σε μερικές εβδομάδες. Αν δεχθούμε, κατά προσέγγιση, τους αριθμούς του ΓΕΣ, τις μαρτυρίες μελών της Αριστεράς και προσθέσουμε τους νεκρούς ενόπλους των δύο πλευρών, τότε μιλάμε για πάνω από 1.000 νεκρούς την ημέρα! Οι εφιαλτικοί αυτοί αριθμοί κατατάσσουν τη Μάχη των Αθηνών σε μια από τις πιο πολύνεκρες στην παγκόσμια ιστορία.

Μέλη του ΕΑΜ συλλαμβάνονται από Άγγλους στρατιώτες.

Η πλευρά του ΕΑΜ αποδίδει τους νεκρούς αμάχους σε βρετανική προβοκάτσια. Ισχυρίζονται ότι οι Βρετανοί, αφού συγκέντρωναν νεκρούς ΕΛΑΣίτες και πολίτες, τους μετέφεραν σε συγκεκριμένες περιοχές, τους ακρωτηρίαζαν και τους παραμόρφωναν παρουσιάζοντας μετά τα πτώματα ως «φρικώδη έργα των κομμουνιστών». Πάντως, ο Νίκος Ζαχαριάδης, κατά τις εργασίες της 12ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ (Ιούνιος 1945) ανέφερε: «Αγριότητες έγιναν κατά τον Δεκέμβρη και τέτοιες έκαμαν και μέλη του Κόμματος που ήταν είτε προβοκάτορες, είτε ανάξια να είναι μέλη του.

Φυσικά οι πράξεις τους δημιουργούν ευθύνες για το Κόμμα. Μα μια που το ΚΚΕ δεν έδωσε τέτοια γραμμή και αποκήρυξε και αυτούς που έκαναν υπερβασίες και τις υπερβασίες τις ίδιες, δεν δημιουργείται θέμα ηθικής τάξης για το ΚΚΕ. Γιατί το Κόμμα μας έχει το θάρρος να διακηρύξει ότι περιπτώσεις όπως του Κορώνη ή της ηθοποιού Παπαδάκη δεν μπορούν να βρουν δικαίωση και πρέπει να καταδικαστούν ανοικτά»….

www.mixanitouxronou.gr

 

 

 

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος